Accessibility Tools

Deschiderea anului școlar 2021-2022

Revenirea la școală este un motiv de sărbătoare, deoarece înseamnă un nou pas către un viitor minunat. Dorim tuturor un an școlar bun și cu realizări, care să aducă satisfacții elevilor, părinților, dascălilor, școlii în egală măsură. Mult succes! Conducerea școlii PRIMUL CLOPOȚEL Porțile școlii se deschid, luni, 13 septembrie 2021, astfel:
deschide

Pentru început ...

Dragii noștri, Bine ați venit la Școala Gimnazială ”Matei Basarab”, ne bucurăm să ne revedem! A venit din nou toamna, numărăm bobocii și..., momentul revederii mă bucură cel mai mult. Se deschid din nou porțile universului cunoașterii: copiii vor înțelege ce însemnă cuvântul "COLEG", noi prieteni și, cu o mare poftă de muncă, cu încredere într-un nou început.
continuare...

Învățământul primar

Învățământul primar este prima etapă din învățământul obligatoiu și are ca obiectiv principal crearea de oportunități egale pentru toți copiii, pentru a realiza o dezvoltare cognitivă, emoțională și psihomotorie echilibrată, adaptată nevoilor individuale.
deschide...

Învățământul gimnazial

Învățământul gimnazial este parte componentă a învățământului general obligatoriu și se axează pe opt domenii de competenţe-cheie care determină profilul de formare a elevilor, cu scopul de a-i familiariza cu o abordare pluri și transdiciplinară a domeniilor cunoașterii.
deschide...

Înscrierea la școlă

Înscrierea în învățământul primar se face în baza unei metodologii (images/metodologie-primar/OMEN%203242.pdf) aprobate de Ministerul Educației. Astfel copiii, care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2018, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, în conformitate cu Legea Educației. Părinții trebuie să meargă la inspectoratele școlare și unitățile de învățământ, acestea având obligația de a asigura informarea și consilierea în ceea ce privește înscrierea.
deschide...

Scurt istoric

Şcoala este locul în care, copil fiind, dobândim uzanţe, cunoştinţe, un modus vivendi care îşi va pune mai mult sau mai puţin amprenta pe toatǎ viaţa şi activitatea noastrǎ ulterioarǎ, locul unde învǎţǎm sǎ ÎNVǍŢǍM, sǎ trǎim şi sǎ iubim, sǎ-i iubim pe cei ce ne sunt mentori, pe înaintaşi,
Ziua mondială a educației
Vineri, 05 Octombrie 2018,  8:00
Hits : 740

În 1994, UNESCO a inaugurat prima ZI MONDIALĂ A EDUCATORILOR, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ A MUNCII privind condiţiile de muncă ale personalului didactic.

Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări. Ziua Mondială a Educatorilor va pune accentul pe necesitatea de a planifica o mână de lucru eficace în domeniul învăţământului, având în vedere deficitul de personal didactic calificat la nivel mondial. Aşadar, în întreaga lume, această zi, sărbătorită în peste 200 de ţări, este consacrată personalului didactic, celor care fac educaţia - educatori, învăţători, profesori, denumirea ei fiind World Teachers’ Day în engleză sau Journée Mondiale des Enseignants, în franceză.

În sens pedagogic, educația este fenomenul social complex privit în trei dimensiuni:

- activitate conștientă a subiectului educației (educator) de stimulare, îndrumare, formare a obiectului educației (educat);

- proces de formare a omului pentru integrarea activă în societate, proces de formare intelectuală, morală, profesională, fizică, estetică;

- rezultat prin preluarea selectivă a acțiunilor informaționale și includerea în structuri comportamentele proprii de cunoaștere și acțiune.

Pentru Platon, educația ar fi “arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta atitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele”. Aristotel, în lucrarea sa “Politica”, considera că educația “trebuie sa fie un obiect al supravegherii publice, iar nu particulare”. În consecință, ea trebuie să pregătească viitori cetățeni. Aceasta pregătire trebuia să se fac diferențiat după modelul în care cele trei aspecte ale sufletului (vegetativ, animal, rațional) se distribuie în rândul oamenilor.

În întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Mondială a Educatorilor. Ei contribuie în mod esenţial la dezvoltarea unei ţări, asigurând transmiterea de cunoştinţe. Ei joacă, de asemenea, un rol civic de mare importanţă, contribuind la păstrarea coeziunii sociale.
La mulţi ani dascălilor de pretutindeni şi să nu uităm că o educaţie de calitate reprezintă cheia.

Prof. Înv. Primar Stănciucu Tudorița

Prof.înv.primar, COMAN MARIA

biblio Motivația reprezintă un proces psihic important pentru că ea impulsionează, declanșează acțiunea, iar acțiunea prin intermediul conexiunii inverse influențează însăși baza motivațională și dinamica ei.

Motivația este o sursă de activitate și de aceea este considerată ”motorul personalității”. Acest proces psihic are rol deosebit de important în activitatea de învățare a elevului și în consecință în formarea personalității acestuia.

Motivația învățării se subsumează sensului general al conceptului de motivație și se referă la totalitatea factorilor care îl mobilizează pe elev la o activitate menită să conducă la asimilarea unor cunoștinte, la formarea unor priceperi și deprinderi.

continuare...

OE dirDragii noștri,

Bine ați venit la Școala Gimnazială ”Matei Basarab”, ne bucurăm să ne revedem!

A venit din nou toamna, numărăm bobocii și..., momentul revederii mă bucură cel mai mult. Se deschid din nou porțile universului cunoașterii: copiii vor înțelege ce însemnă cuvântul "COLEG", noi prieteni și, cu o mare poftă de muncă, cu încredere într-un nou început.

continuare...

IMG 20180803 141309Școala Gimnazială ”Matei Basarab”, împreună cu toți factorii educaționali, asigură elevilor șanse egale de studiu, protecție socială, dezvoltare intelectuală, a calităților și aptitudinilor fiecăruia prin întărirea și diversificarea laturii formative a procesului educațional pentru a fi capabili să-și aleagă viitorul potrivit și să se adapteze unei societăți dinamice.

continuare...

AVANTAJELE LECTURII

„Cititul este pentru minte la fel ca și exercițiile fizice pentru corp” – gândul este argumentat de studii serioase și confirmat de personalități, care au încercat, cu diverse ocazii, să demonstreze acest adevăr. Tot mai multe studii, realizate pe diverse meridiane, demonstrează influența benefică a lecturii asupra minții. Se accentuează, în special, importanța lecturii textelor mari și învățarea textelor, în special a poeziilor, pe de rost.

continuare...

ROLUL EDUCAȚIEI

Educația are și a avut dintotdeauna roluri multiple pentru individ și pentru societate.

  1. În primul rând, educația are implicații semnificative în prosperitatea economică a fiecărui individ în parte, a fiecărei comunități, a fiecărei națiuni. Tehnologiile și evoluția lor rapidă au modificat mediul de afaceri, procesele de producție și au dus concurența de la nivel local la nivel mondial. O forță de muncă bine educată este crucială în lumea contemporană, iar lupta pentru resursele naturale ocupă azi un loc secund, fiind devansată de lupta pentru resurse umane. Astfel educația a devenit treptat una dintre cele mai mari afaceri la nivel mondial și sectorul privat a preluat treptat o mare parte din responsabilitatea educației pe tot parcursul vieții.

    continuare...

educatia-1Familia şi şcoala sunt factori esenţiali în educarea copilului.

"Cei şapte (acum șase) ani de acasă" ar trebui să fie anii în care copilul capătă deprinderile şi educaţia necesară vieţii în lume.

Este firesc pentru părinţi să-şi dorească să aibă copii frumoşi, sănătoşi, bine educaţi.

Pentru asigurarea succesului şcolar elevul trebuie pus în centrul activităţii, fiindu-i conectate simţirea, gândirea şi voinţa.

continuare...

Octombrie 2018
L M M J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
AVIZIER
  • Prev
ORGANIZAREA, DESFĂȘURAREA ȘI EVALUAREA INSPECȚIEI SPECIALE LA CLASĂ DIN CADRUL ETAPELOR DE TRANSFER CONSIMȚIT ȘI PRETRANSFER CONSIMȚIT ÎNTRE UNITĂȚI ...
ADMITEREA ÎN LICEE ŞI ŞCOLI PROFESIONALE, ÎNVĂȚĂMÂNTUL PROFESIONAL ȘI DUAL   Informații necesare pentru înscrierea candidaților în ...
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „MATEI BASARAB” DIN PITEȘTI Anunţă SCOATEREA LA CONCURS a 1 (unu) post, pe perioadă nedeterminată de secretar șef - II, studii ...
În atenția părinților, Elevii pot adera la Programul Național Pilot Școala după școală prin participarea în mod fizic la ore remediale organizate ...
Anunti licitație închiriere spațiu chioșc,...
Bursa de merit este finanțată din bugetul școlii. Criteriile pentru primul semestru al anului școlar 2014-2015 au fost stabilite de către Consiliul ...
Elevii cu media 10 la purtare și la toate disciplinele de studiu, semestrial, pot intra în competiția pentru obținerea Bursei speciale de merit. ...
Cabinetul de logopedie Motto: Cuvântul este sunet, imagine şi mişcare. Este mesagerul lumii şi trăirii interioare către lumea exterioară. Cuvântul ...
Niciun eveniment
Afișări articole
681536
© 2025 Școala Gimnazială ”Matei Basarab”, Pitești. Str. Ghe. Ionescu Gion Nr.5, 110310